sekrecionet vaginale

Sekrecionet vaginale tregojnë shumë për shëndetin tuaj

Shkarkimi vaginal është lëng i prodhuar nga vagina dhe qafa e mitrës. Trupi juaj fillon të prodhojë sekrecione – që përmbajnë një përzierje mukusi, bakteresh dhe uji – gjatë pubertetit. Shkarkimi ndihmon vaginën të qëndrojë e pastër, e lagësht dhe pa infeksion.

Pamja dhe struktura e sekrecioneve vaginale – e njohur gjithashtu si mukusi i qafës së mitrës – ndryshon gjatë gjithë rrjedhës së ciklit tuaj menstrual. Gjithashtu mund të duket, nuhatet dhe ndjehet ndryshe nëse jeni shtatzënë, duke marrë medikamente të caktuara ose duke përjetuar një gjendje mjekësore themelore.

Në vijim mund të lexoni, llojet e ndryshme të sekrecioneve vaginale dhe çfarë mund të nënkuptojnë ato.

Shkarkimi normal vaginal

Shkarkimi normal vaginal, ose leukorrea, është i qartë, i bardhë dhe relativisht pa erë. Mund të jetë ose i trashë ose i hollë. Disa njerëz kanë sekrecione elastike dhe ngjitëse. Mund të jetë gjithashtu i njomë, i rrëshqitshëm, kremoz ose i ujshëm.

Mund të vëreni ose shumë sekrecione vaginale në të brendshmet tuaja ose shumë pak. Të dyja mund të jenë të shëndetshme. Disa gra prodhojnë më shumë sekrecione vaginale rreth kohës së ovulacionit, rreth gjysmës së ciklit menstrual.

Sekrecione vaginale ngjyrë kafe

Sekrecionet kafe vaginale zakonisht shkaktohen nga gjaku i vjetër që derdhet nga mitra. Arsyet për rrjedhjen kafe vaginale mund të përfshijnë:

 • Irritim pas marrëdhënies seksuale ose ekzaminimit mjekësor
 • Një infeksion, si trikomoniaza ose vaginoza bakteriale (BV)
 • Gjakderdhja e implantimit, e cila ndodh kur një embrion përpiqet të implantohet në murin e mitrës rreth dy javë pas konceptimit
 • Fundi ose fillim
  i i periodave
 • Shtatzënia ektopike
 • Shumë rrallë, kanceri i qafës së mitrës ose kancere të tjera

Sekrecione vaginale ngjyrë të verdhë

Sekrecionet vaginale ngjyrë të verdha të zbehta mund të jetë normale dhe i shëndetshme. Ndonjëherë, shkarkimi bëhet i verdhë nëse është i ekspozuar ndaj ajrit ose është lënë në të brendshme për një kohë të gjatë.

Megjithatë, nëse shkarkimi juaj është i verdhë i errët ose ka një erë të fortë, mund të shkaktohet nga një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST), si klamidia ose gonorrea.

Sekrecione vaginale ngjyrë të kuqe

Sekrecionet vaginale të kuqe të ndezura, me ngjyrë ndryshku ose kafe-të kuqe lidhen zakonisht me gjakderdhjen menstruale. Ju mund të vëreni disa njolla ose rrjedhje të kuqe të lehta pak para ose pas menstruacioneve. Shkarkimet me nuancë gjaku mund të shfaqen gjithashtu gjatë fazave të hershme të shtatzënisë. Në disa raste, shkarkimi i kuq mund të jetë gjithashtu një shenjë e kushteve të tjera mjekësore si polipet ose fibroidet.

Në raste të rralla, sekrecionet e kuqe vaginale mund të shkaktohen nga disa lloje kanceri, si p.sh.

 • Kanceri i qafës së mitrës
 • Kanceri i mitrës
 • Kanceri i endometrit

Sekrecione vaginale me ngjyrë të bardhë

Sekrecionet vaginale të bardha, pa erë janë zakonisht normale. Shkarkimet kremoze, të bardha qumështore mund të jenë një shenjë e hershme e shtatzënisë. Ju gjithashtu mund të vëreni shumë rrjedhje të bardha në gjysmën e dytë të ciklit tuaj menstrual që çon në menstruacionet.

Nëse keni një infeksion maja, shkarkimi juaj vaginal mund të jetë i bardhë, i trashë dhe me gunga. Disa njerëz e përshkruajnë atë që ka strukturën e gjizës.

Sekrecione vaginale të tejdukshme

Shkarkimi vaginal i prodhuar pak para dhe gjatë ovulacionit – koha e ciklit tuaj menstrual kur vezorja lëshon një vezë – nganjëherë quhet mukus i qafës së mitrës së bardhë të vezës (EWCM).

Është e qartë, e lagësht dhe e rrëshqitshme, dhe zakonisht mund ta shtrini midis gishtërinjve tuaj. Ju gjithashtu mund të vëreni një sasi të shtuar të sekrecioneve të qarta vaginale kur jeni të eksituar.

Sekrecione vaginale ngjyrë të gjelbërt

Shkarkimi i gjelbër vaginal është gjithmonë një shenjë e një problemi themelor. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni simptoma shtesë, si dhimbje ose kruajtje.

Shkaqet e mundshme të shkarkimit të gjelbër përfshijnë:

 • Infeksionet, duke përfshirë IST dhe BV
 • Sëmundja inflamatore e legenit (PID)
 • Objekte të huaja në vaginë, të tilla si tamponët

Sekrecione vaginale ngjyrë rozë

Shkarkimi vaginal mund të jetë rozë, sepse është i ngjyrosur me një sasi të vogël gjaku. Kjo mund të jetë për shkak të menstruacioneve, ovulacionit, gjakderdhjes së implantimit, ndryshimeve hormonale ose acarimit të qafës së mitrës pas marrëdhënies seksuale.

Një mundësi tjetër është menstruacioni i parregullt. Disa periudha të lehta që zgjasin më pak se dy ditë ndonjëherë mund të duken më shumë si njolla sesa një rrjedhje e plotë.

Përmbledhje

Shkarkimi vaginal ndryshon gjatë ciklit tuaj menstrual, duke ndryshuar në ngjyrë, strukturë, erë dhe sasi. Shkarkimi normal është zakonisht i qartë ose i bardhë dhe nuk ka një erë të fortë. Zakonisht është i qartë dhe i rrëshqitshëm gjatë ovulacionit dhe i bardhë në qumësht në fillim të shtatzënisë.

Konsultohuni me një mjek nëse vëreni ndonjë ndryshim të pazakontë në sekrecionet tuaja vaginale, të tilla si një erë e keqe ose një strukturë e ndryshme. Ju mund të keni një infeksion maja, infeksion bakterial ose gjendje inflamatore.

Burimi: Health

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.