Pse kemi gjaderdhje mbas seksit

Faktorët që shkaktojnë gjakderdhje pas marrëdhënieve seksuale

Gjakderdhja pas marrëdhënies seksuale nuk është e pazakontë dhe mund të ketë disa shkaqe.

Të bësh marrëdhënie seksuale përfshin përmbajtjen e lëngjeve trupore, megjithatë situata ndryshon kur bëhet fjalë për gjak. Gjakderdhja vaginale pas marrëdhënies – e njohur në mjekësi, si gjakderdhje postkoitale – mund të jetë shqetësuese, por zakonisht nuk është një urgjencë mjekësore. Më poshtë kam rradhitur disa arsye pse mund të përjetoni gjakderdhje vaginale pas marrëdhënies.

1. Shpeshtësia e gjakderdhjeve pas marrëdhënies seksuale

“Një sasi e vogël e njollave është ndoshta normale nëse ndodh një herë ose në një rast të rrallë,” ka thënë për Health Nichole Mahnert, MD, OB-GYN në Qendrën Mjekësore të Universitetit Banner Phoenix. Por, nëse gjakderdhja pas marrëdhënies seksuale ndodh më shumë se një herë, është koha që të konsultoheni me mjekun.

Disa shqetësime shëndetësore si infeksioni ose kanceri i qafës së mitrës mund të shkaktojnë gjithashtu gjakderdhje pas marrëdhënies. “Shumica e shkaqeve nuk janë të rrezikshme, por disa janë,” tha Health Felice Gersh, MD, OB-GYN dhe themelues dhe drejtor i Praktikës Mjekësore Integrative të Irvine.

Nëse keni gjakderdhje vaginale pas marrëdhënies seksuale, kjo nuk është e lidhur me gjakun e menstruacioneve. Çdokush mund të përballet me gjakderdhjen pas seksit, duke përfshirë njerëzit që janë ende me menstruacione, ato që nuk kanë më perioda ose kanë hyrë në menopauzë. Mund të vëreni njolla të kuqe në shtrat, në të brendshme ose midis këmbëve pas marrëdhënies.

2. Thatësi vaginale

Nëse vagina juaj nuk është e lubrifikuar mirë, penetrimi gjatë marrëdhënies seksuale mund të dëmtojë indet e ndjeshme vaginale dhe të çojë në gjakderdhje, tha Dr. Gersh. Kjo gjithashtu mund ta bëjë marrëdhënien seksuale të pakëndshme ose të dhimbshme. Tharja vaginale zakonisht shkaktohet nga:

  • Ndryshimet hormonale: Ulja e niveleve të estrogjenit pas lindjes, gjatë ushqyerjes me gji, gjatë menopauzës dhe pas menopauzës mund të çojë në tharje vaginale.
  • Të bësh marrëdhënie seksuale para se të eksitohesh: Fërkimi mund të çojë në mikro-çarje në indin tuaj vaginal.
  • Kimioterapia: Kimioterapia mund të dëmtojë vezoret tuaja në mënyrë që ato të mos prodhojnë më estrogjen dhe progesterone, të cilat gjithashtu mund të çojnë në thatësi vaginale.

Në mënyrë që të riktheni lagështinë në vaginë tuaj dhe të shmangni dhimbjet ose gjakderdhjet e lidhura me marrëdhënien, mjeku mund tju rekomandojë lubrifikantë, hidratues dhe estrogjen vaginal, në varësi të shkakut të thatësisë.

3. Metodat për të parandaluar shtatzëni të padëshiruar

Çdo lloj kontraceptivi hormonal mund të çojë në njolla pas marrëdhënieve seksuale, tha Dr Mahnert. Njollat ​​midis periodave ose gjakderdhja zakonisht ndodh kur filloni një kontroll të ri hormonal të lindjes. Është edhe më e zakonshme nëse jeni duke marrë pilula kontraceptive me dozë të ulët, nëse keni një pajisje hormonale intrauterine (IUD) ose keni një implant.

Pas disa muajsh, trupi juaj zakonisht do të përshtatet dhe gjakderdhja do të ndalet. Megjithatë, gjakderdhja nuk largohet gjithmonë, veçanërisht nëse keni implantin. Disa njerëz që përdorin kontrollin hormonal të lindjes mund të përjetojnë gjithashtu thatësi vaginale. Kjo mund të shkaktojë lot dhe gjakderdhje pas marrëdhënies.

Mjekët mund të rekomandojnë metoda alternative të kontrollit të lindjes, nëse mendoni se ky është shkaku i gjakderdhjes suaj pas marrëdhënies seksuale.

marrëdhënies seksuale.

4. Infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST)

Infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST) mund të shkaktojnë gjakderdhje pas marrëdhënies seksuale – veçanërisht nëse infeksioni çon në një inflamacion të qafës së mitrës, të quajtur cervicit.

IST-të si klamidia, gonorrea, trikomoniaza dhe herpesi mund të shkaktojnë cervicit. Pra, nëse keni një nga këto IST, marrëdhënia mund të irritojë qafën e mitrës – zonën midis kanalit tuaj vaginal dhe mitrës – dhe të shkaktojë gjakderdhje.

Gonorreja dhe klamidia gjithashtu mund të çojnë në sëmundje inflamatore të legenit (PID), një infeksion i organeve riprodhuese. Ky infeksion mund të shkaktojë gjakderdhje midis periodave, gjakderdhje pas marrëdhënies seksuale, dhimbje të legenit dhe rrjedhje dhe erë të pazakontë. PID e patrajtuar gjithashtu mund të çojë në infertilitet.

“Shumica e femrave nuk kanë simptoma të IST-ve, prandaj është e rëndësishme të kërkoni trajtim kur keni një simptomë si gjakderdhja jonormale,” tha Dr. Manhert.

5. Polipet e mitrës dhe qafës së mitrës

Polipet janë pika loti të indeve që formohen në traktin riprodhues në qafën e mitrës ose brenda mitrës. “Ata kanë shumë enë gjaku që i ushqejnë dhe mund të rrjedhin gjak dëmtohen, kështu që do të shihni sasi të vogla gjaku pas marrëdhënies,” tha Dr. Gersh.

Polipet e qafës së mitrës mund të varen nga qafa e mitrës në vaginë, ku mund të preken ose irritohen gjatë marrëdhënies seksuale.

Çdokush mund të ketë polipe, por ato janë më të zakonshme tek njerëzit që janë më të vjetër se 40 vjeç ose kanë hyrë në perimenopauzë – periudha kalimtare përpara menopauzës. Të dy polipet e mitrës (aka endometriale) dhe ato të qafës së mitrës janë zakonisht beninje, që do të thotë se janë rritje jo kanceroze. Por në raste të rralla, këto polipe mund të kthehen në kancer endometrial dhe qafës së mitrës.

Konsultohuni me mjekun nëse mendoni se shkak për gjakderdhje pas marrëdhënies është polipi. Trajtimi nuk është gjithmonë i nevojshëm, por në varësi të madhësisë së tyre dhe simptomave tuaja, mund t’ju duhet kirurgji.

6. Vaginoza bakteriale

“Çdo lloj infeksioni mund të shkaktojë inflamacion dhe acarim, që mund të rezultojë në gjakderdhje”, tha Dr Mahnert. Vaginoza bakteriale (BV), e cila shkaktohet nga një rritje e tepërt e baktereve, është infeksioni më i shpeshtë vaginal tek njerëzit midis 15 dhe 44 vjeç.

Simptomat e BV mund të përfshijnë:

  • Sekrecione të bardha ose gri
  • Kruarje
  • Djegie
  • Një erë vaginale si era e peshkut
  • Ënjtje

7. Fibroidet e mitrës

Fibroidet janë një rritje jo-kanceroze e krijuar nga indi muskulor i mitrës. Një fibroid zakonisht rritet nga muri i mitrës dhe mund të jetë i vogël sa një bizele . “Fibroidet mund të shkaktojnë gjakderdhje kur janë të gjitha ose pjesërisht brenda zgavrës së mitrës,” tha Dr. Gersh. “Ata kanë shumë gjak në to dhe me lëvizjet gjatë marrëdhënies, mund të fillojnë të rrjedhin gjak.”

Në fakt, më shumë se 75% e grave kanë fibroidë në një moment në vitet e tyre riprodhuese, po më e rrezikuar është mosha midis 30 dhe 40 vjeç.

Shumica e femrave nuk e dinë se kanë një fibroid. Dhe nëse jeni diagnostikuar me një të tillë, trajtimi zakonisht nuk është i nevojshëm përveç nëse fibroidi rritet shumë. Nëse kjo ndodh mjeku ofron mjekimin ose kirurgjinë për të hequr fibroidin.

8. Kanceri i qafës së mitrës

Kanceri i qafës së mitrës – zona midis kanalit tuaj vaginal dhe fundit të mitrës tuaj. Gjakderdhja gjatë marrëdhënies seksuale është simptoma kryesore e kancerit të qafës së mitrës. “Gjakderdhja është zakonisht e lehtë dhe pa dhimbje,” tha Dr. Gersh. Kjo është për shkak të natyrës vaskulare të kancerit të qafës së mitrës dhe se fërkimi gjatë marrëdhënies mund të irritojë indet dhe të shkaktojë gjakderdhje. Lajmi i mirë është se kanceri i qafës së mitrës është shumë i trajtueshëm nëse zbulohet herët, falë testeve të shqyrtimit si Pap testi.

Testi HPV (human papillomavirus) kërkon gjithashtu lloje të HPV me rrezik të lartë që mund të çojnë në kancer të qafës së mitrës. Mijëra raste të reja diagnostikohen në SHBA çdo vit dhe njerëzit ende mund të vdesin nga kanceri i qafës së mitrës nëse nuk diagnostikohen  dhe trajtohen në kohë. Më e rrezikuar është mosha 30 vjeç dhe më e madhe.

Përmbledhje

Gjakderdhja pas marrëdhënies seksuale zakonisht nuk është një problem i madh. Fërkimi gjatë marrëdhënies seksuale, veçanërisht nëse vagina juaj është e thatë, mund të shkaktojë lot dhe gjakderdhje. Por nëse vëreni vazhdimisht gjakderdhje vaginale pas marrëdhënies, ose keni ndonjë dhimbje, bisedoni me mjekun. Nëse faji është thatësia vaginale, ata mund të rekomandojnë përdorimin e një hidratuesi vaginal, trajtime hormonale ose një lubrifikant personal për të ndihmuar në uljen e fërkimit dhe për ta bërë marrëdhënien seksuale më të rehatshme.

Është e mundur që gjakderdhja pas marrëdhënies të lidhet me një infeksion më serioz, IST ose kancer. Sa herë që vëreni rrjedhje jonormale, aromë, gjakderdhje ose dhimbje, mund të keni një gjendje shëndetësore që ka nevojë për trajtim.

Burimi: Health

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.