Testi i shtatzënisë nuk identifikon tumorin në testikuj

Testi i shtatzënisë nuk është test për identifikimin e tumorin në testikuj. Këtë gjë e kam parë në Tik Tok dhe meqë e kam të qartë që ne si popull jemi kotësidashës dhe përtacë në gjetjen e problemit, vendosa ta trajtoj si temë.

Si fillim duhet kuptuar si funksionon testi i shtatzënisë i cili kërkon në urinë nivelin e nën-njësisë beta, e cila rritet ditët e para të shtatzënisë që quhet ( bHCG). Por, njësia bHCG është dhë një onkomarker ( gjetës i tumorit) prandaj e gjejmë në urinë dhe në prezencën e disa tumoreve testikulare, megjithatë, mundësia për të pasur një test në testikuj dhe kur testi i shtatzënisë është negativ, është shumë e lartë.

Nje tjetër mundësi është dhe testi pozitiv kur në fakt nuk ka prezencë tumori, kjo ndodh sepse nivelet e bHCG rriten dhe për arsye te tjera, si për shembull përdorimi i canabisit. Niveli i bHCG rritet dhe kur kemi prezencë tumoresh në vende të tjera si pankreasi, stomaku, mushkëritë apo mëlçia, për këtë arsye testi i shtatzënisë nuk mund të jetë një mënyrë diagnostifikimi për tumorin e testikujve.

Të dhënat prezente në literaturë na tregojnë që deri tani mënyra e vetme si të diagnostifikojmë tumorin në testikuj është nëpërmjet vetëprekjes. Më shumë se 90% e burrave që kanë një tumor në testikuj kanë paraqitur simptoma të lidhura më një kokërr, nodul. Diagnostifikimi i hershëm i tumorit në testikuj bëhet nëpërmjet teknikave të vetë prekjes dhe jo nëpërmjet testit të shtatzënisë.

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Titulli i pageses

Subjekti i pageses
Vendosni emailin tuaj: