Cikli menstrual

Njihu me fazat e ciklit menstrual

Çdo muaj gjatë viteve midis pubertetit dhe menopauzës, trupi i një gruaje kalon nëpër një numër ndryshimesh për ta bërë atë gati për një shtatzëni të mundshme. Kjo seri e ngjarjeve të nxitura nga hormonet quhet cikli menstrual.

Gjatë çdo cikli menstrual, një vezë zhvillohet dhe lirohet nga vezoret. Muri mbrojtës i mitrës ndërtohet. Nëse një shtatzëni nuk ndodh, muri i mitrës derdhet gjatë një periudhe menstruale. Pastaj cikli fillon përsëri.

Cikli menstrual i një gruaje ndahet në katër faza:

 • menstruale
 • folikulare
 • ovulimi
 • luteale

Gjatësia e secilës fazë mund të ndryshojë nga një grua në tjetrën dhe mund të ndryshojë me kalimin e kohës.

Faza menstruale

Faza menstruale është faza e parë te cikli menstrual. Gjithashtu është faza  kur ju keni menstruacionet.

Kjo fazë fillon kur një vezë nga cikli i mëparshëm nuk është fekonduar. Për shkak se shtatzënia nuk ka ndodhur, nivelet e hormoneve estrogjen dhe progesteron bien.

Muri i trashë i mitrës tuaj, i cili do të mbështeste një shtatzëni, nuk është më i nevojshëm, kështu që derdhet në vagjinën tuaj. Gjatë periudhës tuaj, ju lëshoni një kombinim të gjakut, mukusit dhe indeve nga mitra juaj.

Cikli menstrual mund të ketë simptoma të tilla si:

 • ngërçe
 • gjinj të ndjeshëm
 • fryrje
 • luhatje humori
 • nervozizëm
 • dhimbje koke
 • lodhje
 • dhimbje mesi

Mesatarisht, gratë janë në fazën menstruale të ciklit të tyre për 3 deri në 7 ditë. Disa gra kanë periudha më të gjata se të tjerat.

Faza folikulare

Faza folikulare fillon në ditën e parë të periodes tuaj (kështu që ka disa mbivendosje me fazën menstruale) dhe përfundon kur ovuloni.

Fillon kur hipotalamusi dërgon një sinjal në hipofizën tuaj për të lëshuar hormonin stimulues të gjëndrës (FSH). Ky hormon stimulon vezoret tuaja për të prodhuar rreth 5-20 qese të vogla të quajtura gjëndra. Çdo gjëndër përmban një vezë të papjekur.

Vetëm veza më e shëndetshme përfundimisht do të piqet. (Në raste të rralla, një grua mund të ketë dy vezë të pjekura.) Pjesa tjetër e gjëndrave do të përthithet në trupin tuaj.

Folikuli i pjekurisë krijon një rritje të estrogjenit që trash murin e mitrës tuaj. Kjo krijon një mjedis të pasur me lëndë ushqyese për një embrion të rritet.

Faza mesatare folikulare zgjat për rreth 16 ditë. Mund të jetë nga 11 deri në 27 ditë, në varësi të ciklit tuaj.

Faza e ovulimit

Rritja e niveleve të estrogjenit gjatë fazës folikulare shkakton hipofizën tuaj për të lëshuar hormonin luteinizues (LH). Kjo është ajo që fillon procesin e ovulimit.

Ovulimi është kur vezorja juaj lëshon një vezë të pjekur. Veza udhëton poshtë tubit fallopian drejt mitrës për t’u fekonduar nga spermatozoidi.

Faza e ovulimit është e vetmja kohë te cikli menstrual kur mund të mbeteni shtatzënë. Ju mund të thoni që jeni në ovulim nga simptoma si këto:

 • një rritje të lehtë në temperaturën bazike të trupit
 • shkarkim më i trashë që ka strukturën e të bardhës së vezëve

Ovulimi ndodh rreth ditës 14 nëse keni një cikël 28-ditor – në mes te cikli menstrual. Zgjat rreth 24 orë. Pas një dite, veza do të vdesë ose do të tretet nëse nuk është fekonduar.

Faza luteale

Pasi folikuli lëshon vezën e tij, ai ndryshon në trupin e verdhë. Kjo strukturë çliron hormone, kryesisht progesteron dhe pak estrogjen. Rritja e hormoneve e mban shtresën e mitrës tuaj të trashë dhe gati për t’u vendosur një vezë e fekonduar.

Nëse mbeteni shtatzënë, trupi juaj do të prodhojë gonadotropinë korionike njerëzore (hCG). Ky është hormoni që zbulon testin e shtatzanisë. Ndihmon në mirëmbajtjen e trupit të verdhë dhe mban shtresën e mitrës të trashë.

Nëse nuk mbeteni shtatzënë, trupi i verdhë do të tkurret dhe do të rigjenereohet. Kjo çon në uljen e niveleve të estrogjenit dhe progresteronit, gjë që shkakton fillimin e menstruacioneve. Muri i mitrës do të derdhet gjatë periodes tuaj.

Gjatë kësaj faze, nëse nuk mbeteni shtatzënë, mund të përjetoni simptoma të sindromës premenstruale (PMS). Kjo perfshin:

 • fryrje
 • ënjtje, dhimbje ose ndjeshmëri të gjirit
 • ndryshimet e humorit
 • dhimbje koke
 • shtim në peshë
 • ndryshimet në dëshirën seksuale
 • dëshira për ushqim
 • probleme me gjumin

Faza luteale  zgjat nga 11 deri në 17 ditë. Gjatësia mesatare është 14 ditë.

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.