Pse penisi mban ere te keqe

Era e keqe e penisit ? Mund të jetë shenjë e një problemi shëndetësor.

Është normale që trupi i njeriut të prodhojë erëra të caktuara – ndërmjet baktereve, gjëndrave dhe kimikateve të ndryshme që ai ka. Por çfarë ndodh me organet gjenitale? Nëse ju nuhasni një erë e keqe, mund të pyesni veten nëse është normale. Pra, si duhet të ketë erë penisi – dhe a ka një erë “normale” të penisit?

Po dhe jo, tha Mike Bohl, MD, mjek MPH dhe drejtor i përmbajtjes mjekësore në Ro. “Disa pjesë të trupit nuk ndjejnë sikur kanë erë,” tha Dr. Bohl. “Për shembull, nëse nuhatni parakrahun tuaj tani, ai ndoshta nuk ka një erë që mund ta dalloni nëse nuk keni përdorur kohët e fundit sapun, kolonjë ose parfum.”
E njëjta gjë vlen edhe për penisin – të paktën, një penis i pastruar mirë pas dushit. Por ndonjëherë, gjërat mund të marrin erë. “Ka disa arsye pse një penis mund të marrë një erë gjatë ditës,” tha Dr. Bohl.

1.Djersa: Së pari, gjëndrat e djersës. “Shumica e trupit është e mbuluar nga gjëndrat e djersës të quajtura gjëndra ekrine, të cilat sekretojnë ujë dhe kripë dhe janë ndihmojnë për ftohjen e trupit”, shpjegoi Dr. Bohl. “Por ekziston një lloj tjetër gjëndre djerse e quajtur një gjëndër apokrine, të cilat janë më të mëdha, sekretojnë komponime shtesë si proteinat dhe yndyrnat, dhe ato janë kryesisht përgjegjëse për erën e trupit.” Gjëndrat apokrine gjenden vetëm në pjesë të caktuara të trupit, të tilla si sqetullat dhe ijë, sipas Institutit Kombëtar të Kancerit. “Për këtë arsye, penisi në fakt mund të ketë erë më shumë si një sqetull sesa si parakrahu juaj pas një dite të gjatë djersitjeje,” tha Dr. Bohl.

2. Mungesa e ajrosjes: Një tjetër arsye pse penisi mund të ketë erë pak të çuditshme është për shkak të vendit ku ai kalon pjesën më të madhe të ditës. “Është e mbyllur në të brendshme, të cilat më tej janë të mbyllura në pantallona.”, tha Dr. Bohl. “Ka më pak ajër të pastër në zonë dhe është gjithashtu më e vështirë që djersa dhe qelizat e vdekura të lëkurës të bien.”Nëse mendoni për këtë, kjo është e njëjtë si ajo që ne u bëjmë këmbëve tona, duke i mbajtur ato të mbyllura në çorape dhe këpucë gjatë gjithë ditës – dhe është e zakonshme që këmbët të nuhasin. Për të mos nuhatur aromën e pakëndshme të organeve gjenitale, përpiquni të vishni të brendshme prej pambuku.

3. Higjiena e dobët: Së fundi, nëse të brendshmet nuk janë të pastra dhe një pjesë e mbetur e urinës është gjithashtu në përzierje, kjo mund të shkaktojë një erë të keqe. Kjo nuk ka nevojë për shumë shpjegime, apo jo?

4. Problemet shëndetësore që shkaktojnë erërat: Nëse një penis ka erë pak si sqetulla ose këmbë në fund të ditës, ndoshta nuk është shkak për shqetësim, sugjeroi Dr. Bohl. Sapuni në dush duhet ta zhdukë erën, pasi sapuni do të largojë bakteret nga trupi juaj. Por nëse penisi ka një erë veçanërisht të keqe, ose nuk largohet edhe pas dushi, kjo mund të tregojë një problem shëndetësor.

5. Infeksionet seksualisht të transmetueshme: Nëse jeni duke përjetuar rrjedhje dhe ka erë, mund të keni një infeksion seksualisht të transmetueshëm (IST). Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), një simptomë e herpesit mund të përfshijë rrjedhje me erë të keqe nga organet gjenitale. Edhe pse, shumica e njerëzve me herpes gjenital nuk përjetojnë asnjë simptomë.“Përshkrimet e erës ndryshojnë nga kërpudhat tek amoniaku”, tha Dr. Bohl. “Por në përgjithësi, të kesh çdo lloj shkarkimi nga penisi duhet t’ju shtyjë të konsultohemi me një mjek.”Ka disa IST që shkaktojnë rrjedhje nga penisi. Klamidia është një prej tyre. Përveç kësaj, gonorrea mund të shkaktojë rrjedhje nga penisi me ngjyrë të gjelbër, të bardhë ose të verdhë.

6. Balanitis: Një tjetër shkak i mundshëm i një penisi me erë është grumbullimi i smegma-një substancë e ngjashme me djathin që përbëhet nga vajra të sekretuar natyrshëm, qeliza të vdekura të lëkurës dhe lagështi që mblidhet nën lafshë-sipas një artikulli në revistën Investigative and Clinical Urology. Dr. Bohl këshilloi larjen e kujdesshme të penisit në dush dhe nëse ka ndonjë grumbullim smegma, ai duhet të fshihet.
Nëse penisi nuk pastrohet në mënyrë adekuate, ose nëse ka smegma të mbetur, mund të merrni një gjendje të quajtur balanitis, që është inflamacion i kokës së penisit, sipas MedlinePlus. Balaniti mund të shkaktohet gjithashtu nga infeksioni – shpesh nga kërpudhat, ndonjëherë bakterial – sapunët e ashpër, diabeti i pakontrolluar ose sëmundje të tjera.
Trajtimi i balanitit mund të ndryshojë, në varësi të shkakut. Por mund të përfshijë antibiotikë, një krem steroide ose një krem antifungal. Rastet e rënda mund të rezultojnë në operacion.

7. Gangrena Fournier: Kjo formë e rrallë e gangrenës përfshin një infeksion të skrotumit, penisit ose perineumit, sipas Organizatës Kombëtare për Çrregullime të Rralla (NORD). Ky infeksion bën që indet në këto organe të vdesin dhe të bien, gjë që mund të çojë në një erë të keqe. Në mënyrë tipike, gangrena Fournier është dytësore ndaj infeksioneve të tjera, traumave, kirurgjisë ose infeksioneve të traktit urinar (UTI).

Çfarë ere duhet të ketë sperma ?

Mirë, po në lidhje me spermën? Situata e erës këtu është pak më ndryshe. Për shkak se sperma është një lëng trupor, ajo ka një erë karakteristike. “Sperma është pak alkaline – e kundërta e acidit – në shkallën e pH-së dhe shumë njerëz e konsiderojnë spermën me erë si zbardhues ose amoniak, të cilat janë të dyja substanca alkaline,” tha Dr. Bohl. Pra, ndërkohë që është normale që sperma të ketë një erë, një ndryshim në aromë – si për shembull nëse bëhet e keqe – mund të jetë një e dhënë për një problem shëndetësor.
“Nëse uretra – tubi nëpër të cilin kalojnë urina dhe sperma – është e mbushur me rrjedhje nga një infeksion si klamidia ose gonorrea, ai shkarkim mund të përzihet me spermën, duke i dhënë asaj një erë dhe ndoshta një ngjyrë paksa të ndryshme,” shpjegoi Dr. Bohl.
Ju mund të keni dëgjuar se ngrënia e disa ushqimeve mund të ndryshojë erën e spermës. Ndërsa Dr. Bohl tha se kjo hipotezë nuk mbështetet nga shkenca, është padyshim e mundur që disa ushqime mund të ndikojnë në erën e spermës.

Përmbledhje:

Arsyeja pse penisi juaj ka një erë të keqe mund të jetë për shkak të djersës, mungesës së ventilimit, higjienës së dobët, IST-ve ose grumbullimit të smegmës. Është e rëndësishme të mbani një higjienë të mirë dhe të përdorni sapun për të zhdukur çdo bakter që mund të shkaktojë erë.
Nëse era vazhdon, mund t’ju duhet të konsultohemi me një mjek për të zbuluar nëse keni një problem shëndetësor themelor.

Burimi: Health

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.