ovulacioni

Benefitet e ovulacioni: përtej ngjizjes dhe riprodhimit

Ovulacioni nuk ka të bëjë vetëm më ngjizjen dhe lindjen e fëmijëve.

Ju e dini se çfarë pyetjesh më drejtohen, si rrjedhojë kuptoni dhe që, shumë ndjekës nuk janë në dijeni për benefitet e ovulacionit. Këtë e kupton dhe nga fakti që shumë prej jush marrin kontraceptiv që mos kenë ovulacion, deri sa të jenë gati për të bërë fëmijë.

Por, ovulacioni është shumë i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm, pavarësisht menstruacioneve.

Si fillim është mënyra se si prodhohet progesteroni. Progesteroni është ai hormon që dominon pjesën e dytë të ciklit tënd menstrual. Shumica e progesteronit prodhohet nga corpues luteum, trupat luteale, një strukturë që ka ngelur nga vezëza e çliruar gjatë ovulacionit.

Progesteroni duhet të shërbëjë si ndihmë për të pastruar mbetjete endometrike të uterusit për një shtatzani të mundshme.

Por, progesteroni gjithashtu ndihmon në

  • Lëhtësim të ciklit menstrual
  • Parandalon rritjen e qelizave jo normale në organet riprodhuese
  • Parandalon fibrat dhe cistet
  • Balancon disponimin
  • progesteroni ka cilësi pozitive dhe përtej shëndetit menstrual.
  • Rregullon sistemin imunitar
  • Rregullon funksionimin e gjinjve
  • Tiroiden
  • Densitetin e kockave
  • Shendetin e zemrës

Prandaj është e rëndësishme të kemi njohuri rreth benefiteve të ovulacionit dhe të kërkojmë gjithmonë informacione shtesë para se të pranojmë të marrim terapi hormonale.

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.