A mund të ngelim shtatzënë gjatë menstruacioneve ?

Kryesisht nuk ka gjasa të mbeteni shtatzënë gjatë menstruacioneve, por ndonjëherë është e mundur. Sa herë që kryeni marrëdhënie seksuale të pambrojtur menjëherë para ose gjatë ovulacionit , ka një shans që të mbeteni shtatzënë.

Si mund të mbeteni shtatzënë gjatë periodave

Gjatë menstruacioneve, ju nuk mund të mbeteni shtatzënë në momentin që kryeni marrëdhënie seksuale, sepse nuk ovuloni gjatë menstruacioneve. Ovulacioni është pjesa më pjellore e ciklit tuaj menstrual kur trupi juaj lëshon një vezë që sperma mund ta fekondojë. Megjithatë, edhe nëse sperma nuk mund të arrijë menjëherë tek një vezë kur jeni me menstruacione, sperma mund të jetojë në trupin tuaj nga tre deri në pesë ditë, edhe kur jeni me menstruacione. Kjo do të thotë nëse keni kryer marrëdhënie seksuale të pambrojtur gjatë menstruacioneve dhe pastaj ovuloni menjëherë, ju mund të mbeteni shtatzënë.

26036704 – menstrual cycle. menstruation, follicle phase, ovulation and corpus luteum phase. vector diagram

Është gjithashtu e mundur të ngatërroni llojet e tjera të gjakderdhjes si periodat tuaja mujore. Ndonëse nuk është e zakonshme, disa femra mund të përjetojnë gjakderdhje të lehtë vaginale, ose njolla, gjatë ovulacionit. Gratë shtatzëna mund të përjetojnë gjakderdhje nga implantimi – kur një vezë e fekonduar futet në mitër. Kjo mund të ndodhë rreth një deri në dy javë pas ovulacionit kur zakonisht fillojnë menstruacionet. Shkaqe të tjera për gjakderjedhje mund të jenë polipet ose endometrioza.

Një studim i vitit 2013 me 5,830 gra zbuloi se dita e katërt e ciklit menstrual, e cila është zakonisht gjatë menstruacioneve, kishte 2% mundësi për të qenë brenda ovulacionit. Megjithatë, koha e ovulacionit ndryshon dhe mund të ndodhë rreth 10 deri në 21 ditë pas menstruacioneve.

Në përgjithësi, mundësitë tuaja për të mbetur shtatzënë gjatë menstruacioneve janë të ulëta. Ndonëse ato rriten nëse keni një cikël menstrual më të shkurtër (më pak se 28 ditë) dhe ovuloni disa ditë pas menstruacioneve.

Pra, nëse ovuloni afër ditës së 10-të ose më herët në ciklin tuaj menstrual, spermatozoidi mund të qëndrojë mjaftueshëm për të arritur ovulimin nëse keni pasur aktivitet seksual periodik. Nëse ovuloni më vonë në ciklin tuaj (zakonisht rreth ditës 14 për cikle 28-ditore), shanset për të mbetur shtatzënë gjatë menstruacioneve zvogëlohen.

Kuptimi i ciklit tuaj menstrual

Menstrual Cycle Diagram Images - Free Download on Freepik

Cikli menstrual përfshin ndryshime hormonale që ju përgatisin për shtatzëni. Cikli menstrual mesatar zgjat 28 ditë, ku dita e parë fillon me menstruacionet dhe dita e fundit përfundon një ditë para menstruacioneve të ardhshme. Megjithatë, gjatësia e ciklit të njerëzve mund të ndryshojë, me cikle menstruale “të rregullta” që zgjasin diku nga 24 deri në 38 ditë.

Kur një vezë e fekonduar nuk implantohet—dhe ju nuk mbeteni shtatzënë—trupi juaj hedh mukozën e mitrës për të filluar menstruacionet. Ditët para dhe gjatë periodave tuaja nuk kanë gjasa të mbeteni shtatzënë sepse nuk ka vezë gati për t’u fekonduar. Pas përfundimit të menstruacioneve, nivelet e estrogjenit rriten për të përgatitur trupin tuaj për ovulimin, koha kur keni më shumë gjasa të mbeteni shtatzënë.

Ovulacioni zakonisht ndodh rreth ditëve 12 deri në 14 nëse keni një cikël 28-ditor. Megjithatë, është normale të ovuloni herët a vonë. Gjatë ovulacionit, një nga folikulat tuaja të vezores lëshon një vezë. Nëse kjo vezë fekondohet nga sperma brenda 12 deri në 24 orëve, atëherë ajo bën rrugën e saj për t’u implantuar në mitër dhe ju mbeteni shtatzënë.

Nëse nuk mbeteni shtatzënë gjatë ovulacionit, trupi juaj do të ulë nivelet e estrogjenit dhe progesteronit për t’i thënë trupit tuaj që të përgatitet për menstruacionet. Ky proces zakonisht zgjat 7 deri në 19 ditë dhe është gjithashtu një nga rastet më pak të mundshme që mund të mbeteni shtatzënë.

Burimi: Health

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.