ndikon iud ne marrehenie seksuale

A ndikon IUD-ja në aktivitetin seksual ?

Një pajisje intrauterine (IUD) është një pajisje e vogël plastike në formë T-je e futur në mitër për të ndihmuar në parandalimin e shtatzënisë. Meqenëse ky lloj kontracepsioni qëndron në mitër, mund të pyesni veten nëse marrëdhëniet seksuale me një IUD ndihen ndryshe ose nëse pajisja mund të mund të lëvizë.

Si IUD-të hormonale ashtu edhe ato të bakrit janë forma jashtëzakonisht efektive të kontrollit të lindjes dhe janë më shumë se 99% efektive në parandalimin e shtatzënisë. Kur vendoset siç duhet, një IUD mund të parandalojë shtatzëninë nga 3 deri në 10 vjet. Ndërkohë është e rrallë që një IUD të bjerë ose të lëvizë, marrëdhënia seksuale nuk është një faktor rreziku për komplikimet e IUD-së.

Sex With IUD: Can You Feel The IUD While Having Sex?

Vendosja e një IUD nuk ndryshon rrënjësisht jetën tuaj seksuale, sepse qëllimi i pajisjes është të ndihmojë në parandalimin e shtatzënisë nga aktiviteti seksual. Por, në varësi të llojit të IUD-së dhe kohës së ciklit tuaj menstrual, disa IUD nuk ju mbrojnë menjëherë nga shtatzënia.

IUD-të hormonale lëshojnë ngadalë hormonin levonorgestrel për të parandaluar shtatzëninë. Kjo zakonisht arrihet duke parandaluar ovulimin, duke rralluar rreshtimin e mitrës për të parandaluar implantimin e një veze, ose duke trashur mukozën e qafës së mitrës për të parandaluar spermën të arrijë në mitër. Në qoftë se keni vendosur një IUD hormonale më shumë se shtatë ditë që nga fillimi i menstruacioneve tuaja të fundit, do t’ju duhet të shmangni seksin ose të përdorni kontracepsion rezervë për shtatë ditë.

A mund ta ndiejë partneri im IUD-në gjatë marrëdhënies seksuale?

Gjatë marrëdhënies partneri juaj nuk do të jetë në gjendje të ndiejë IUD-në tuaj. Gjatë seksit penetrativ, penisi mund të godasë qafën e mitrës ,por nuk mund të arrijë IUD-në tuaj.

Megjithatë, është e mundur që partneri juaj t’i ndiejë fijet tuaja të IUD-së gjatë penetrimit. Këto dy fije janë krijuar për t’u zgjatur pas qafës së mitrës, gjë që e bën të lehtë për gjinekologun tuaj të heqë IUD-në tuaj në të ardhmen. Por përplasja me këto vargje nuk duhet të jetë intensive apo e dhimbshme.

A dëmton marrëdhënia seksuale me IUD-në?

Sex Without Intimacy/Intimacy Without Sex | Psychology Today United Kingdom

Marrëdhënia seksuale nuk supozohet të dëmtojë me ose pa IUD. Por, në rastin e rrallë që partneri juaj ndjen IUD-në aktuale dhe jo telat, marrëdhënia do të ishte gjithashtu e dhimbshme për ju. Kjo ndodh sepse dhimbja mund të tregojë se IUD-ja juaj është zhvendosur në qafën e mitrës ose në pjesën e poshtme të mitrës. Shenja të tjera që mund të ketë lëvizur IUD-ja juaj përfshijnë pamundësinë për të ndjerë fijet e IUD-së me gishta, dhimbje barku dhe gjakderdhje jonormale.

Nëse IUD juaj nuk është më në mitër ose nuk është vendosur siç duhet, mund të mos funksionojë në mënyrë efektive, duke rritur shanset për shtatzëni të padëshiruar. Hulumtimet tregojnë se 2-10% e IUD-ve bien brenda vitit të parë. Ju mund të jeni më të rrezikuar nga rënia nëse vendosni IUD menjëherë pas lindjes.

Perforimi i mitrës (depërtimi I IUD-së në murin e mitrës) është gjithashtu shumë i rrallë, me hulumtime që vlerësojnë se 1 në 1000 futje të IUD-së rezulton në perforim. Megjithatë, vendosja jo e duhur e IUD-së, pas lindjes, ushqyerja me gji dhe pasja e një mitre të vogël ose të anuar mund të rrisë rrezikun e perforimit të mitrës.

A është normale gjakderdhja pas marrëdhënies me një IUD të vendosur?

Nuk është e pazakontë të përjetosh gjakderdhje ose ngërçe në muajt e parë pas vendosjes së IUD-së. Njerëzit zakonisht raportojnë se këto simptoma largohen ose janë dukshëm më pak intensive sesa ato që përjetuan përpara vendosjes së IUD.

Nëse njolla nuk largohet disa muaj pas marrjes së IUD-së, kjo mund të tregojë se IUD-ja juaj ka lëvizur. Kontrolloni për të parë nëse mund t’i ndieni fijet e IUD-së me gishta të pastër; nëse ato janë zhdukur, shkoni te mjeku.

IUD-të gjithashtu nuk ju mbrojnë nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST), kështu që dhimbja ose simptomat jonormale mund të jenë gjithashtu një shenjë e një IST.

Shenja të tjera që ju duhet të konsultoheni me mjekun për IUD-në tuaj përfshijnë:

  • Ngërçe të forta ose dhimbje barku
  • Gjakderdhje e madhe (e ngjashme me menstruacionet) gjatë ose pas marrëdhënies seksuale
  • Ethe ose të dridhura pa shpjegim të qartë
  • Shkarkim i pazakontë ose erë vaginale

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.