Endometrioza

Çfarë është endometrioza ?

Sot është dita ndërkombëtare e endometriozës, një sëmundje që prek 1/10 gra. Po çfarë është endometrioza ?

Endometrioza është një gjendje ku indet e ngjashme me mukozën e mitrës fillojnë të rriten në vende të tjera, siç janë vezoret dhe tubat fallopiane. Endometrioza mund të prekë gratë e çdo moshe. Është një gjendje afatgjatë që mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në jetën tuaj, por ka trajtime që mund t’ju ndihmojnë.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e zakonshme të endometriozës ?

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të endometriozës përfshijnë: ‘

  1. Menstruacione të dhimbshme (dismenorrea).
  2. Dhimbja dhe ngërçet e legenit mund të fillojnë përpara dhe të zgjasin disa ditë në periudhën menstruale.
  3. Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale.
  4. Dhimbje me lëvizje të zorrëve ose urinim.
  5. Gjakderdhje e tepërt.
  6. Steriliteti.
  7. Shenja dhe simptoma të tjera.

Rrjedha retrograde menstruale është shkaku më i mundshëm i endometriozës. Një pjesë e indeve të derdhura gjatë periudhës rrjedhin përmes tubit fallopian në zona të tjera të trupit, siç është legeni. Faktorët gjenetikë. Për shkak se endometrioza shfaqet në familje, ajo mund të trashëgohet në gjenet.

Sa e rrezikshme është për jetën?

Ndonëse endometrioza është një gjendje e dhimbshme që mund të ndikojë në cilësinë e jetës , ajo nuk konsiderohet një sëmundje fatale. Sidoqoftë, në raste jashtëzakonisht të rralla, komplikimet e endometriozës mund të shkaktojnë probleme potencialisht kërcënuese për jetën.

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.