mikroplastika gjendet ne penis

Për herë të parë zbulohet mikroplastika në penisin e njeriut

Tani kemi mikroplastikë kudo. Për herë të parë, ajo është zbuluar edhe në penis, pas një studimi të botuar në IJIR: Your Sexual Medicine Journal. Studiuesit analizuan mostrat e indeve të marra nga pesë burra që i nënshtroheshin një operacioni për një protezë penile me mundësi fryrjeje, një opsion trajtimi për mosfunksionimin e rëndë erektil, dhe identifikuan 4 prej tyre. Mikroplastika e zbuluar varionte në madhësi nga 0,5 mm në 0,002 mm.

Mikroplastika (MPs) janë fragmente tepër të vogla të mbetjeve plastike me madhësi deri në 5 mm. Gjatë viteve të fundit, këta ndotës të shfaqur kanë tërhequr vëmendje të konsiderueshme për shkak të ndikimit të tyre të mundshëm në mjedis dhe shëndetin tonë. Megjithëse kjo fushë kërkimore mbetet në fillimet e saj, zbulimi i mbetjeve në qoshet e largëta të botës dhe në indet njerëzore, ka ngjallur shqetësim.

Zbulimi vjen pasi ndotësit u zbuluan së fundmi në testikuj dhe spermë, si dhe në placentën e grave shtatzëna dhe në gjakun e njeriut. Studiuesit thanë se penisi mund të jetë veçanërisht i prekshëm ndaj ndotjes mikroplastike për shkak të fluksit të lartë të gjakut gjatë ereksionit. PET dhe polipropileni ishin mikroplastika më e përhapur: të dyja përdoren në paketimin e ushqimeve dhe pijeve dhe në sende të tjera të përditshme.

Ndikimi në shëndet është ende i panjohur, por mikroplastika është treguar në laborator se shkakton dëme në qelizat njerëzore. Grimcat mund të shkaktojnë inflamacion në inde, dhe ekspertët zbuluan gjithashtu një rrezik dukshëm më të lartë të vdekjes nga goditja në tru dhe sulmi në zemër te njerëzit, arteriet e të cilëve ishin të kontaminuara.

Ranjith Ramasamy, i cili drejtoi studimin, tha se kërkime të mëtejshme nevojiten urgjentisht për të përcaktuar rolin e mundshëm të mikroplastikës në mosfunksionimin erektil dhe infertilitetin mashkullor. Numri i spermës tek meshkujt ka qenë në rënie prej dekadash dhe 40% e sasive të ulëta të gjetura mbeten të pashpjegueshme, megjithëse ndotja është përfshirë në shumë studime.

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.