Tajlanda i thote po martesa gay

Ditë historike: Tajlanda i thotë PO, martesave gay

Senati i Tajlandës ka miratuar me shumicë dërrmuese një projekt-ligj që legalizon  martesat e të njëjtës gjini, duke u bërë vendi i parë në Azinë Juglindore që miraton një ligj të tillë.

Sipas Associated Press, Tajlanda është vendi i tretë në të gjithë Azinë që legalizon martesat e të njëjtit seks, së bashku me Tajvanin dhe Nepalin.

Projektligji për barazinë martesore, i cili u jep të drejta të plota ligjore, financiare dhe mjekësore partnerëve të çdo gjinie, kaloi Dhomën e Përfaqësuesve pak përpara përfundimit të seancës së mëparshme parlamentare në prill, me miratimin e 400 nga 415 anëtarët.

Megjithatë, nga e marta, 18 qershor 2024, projektligji është finalizuar, pasi 130 nga 152 anëtarët e pranishëm votuan pro, 4 votuan kundër dhe 18 abstenuan.

Projektligji tani ka nevojë për miratimin proforma të mbretit Maha Vajiralongkorn, i ndjekur nga botimi në Gazetën e Qeverisë, i cili do të caktojë një datë brenda 120 ditëve kur do të hyjë në fuqi.

Të drejtat e ofruara sipas legjislacionit do të vlejnë edhe për personat trans – megjithëse, ligjërisht, ata do të njihen ende sipas gjinisë së tyre të caktuar në lindje, thonë aktivistët. Aktivistët po bëjnë gjithashtu presion për një ligj për njohjen gjinore në Tajlandë për ta ndryshuar këtë.

Tajlanda, e famshme për jetën e saj të gjallë të natës në Bangkok dhe serialet e saj të njohura të dashurisë për djemtë, ka një komunitet të gjallë dhe të dukshëm LGBT dhe ka nxitur një reputacion si një vend mikpritës, por aktivistët kanë theksuar prej kohësh se atyre u mungonte mbrojta themelore ligjore.

Zhaklin Lekatari

Jep koment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.